Nu införs tidsbokning på servicekontor för att bli folkbokförd vid flytt till Sverige

Person öppnar dörren till ett servicekontor

Från den 4 december är det möjligt att boka tid i förväg för den som ska besöka ett servicekontor och anmäla folkbokföring vid flytt till Sverige. Tidsbokning kommer erbjudas på runt hälften av landets servicekontor.

– Vi är glada att vi kan erbjuda tidsbokning som komplement till drop-in på servicekontoren. Nu blir det lättare att planera sitt besök, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det går fortfarande även att besöka ett servicekontor på drop-in för folkbokföring i samband med flytt till Sverige men då kan väntetiden på servicekontoren bli längre.

Tidsbokning kommer att erbjudas på cirka hälften av Statens servicecenters 138 servicekontor. De kontor som erbjuder tidsbokning är spridda över landet, så att besökaren ska kunna resa över dagen för att utföra ärendet. Alla kontor som har tidsbokning för id-kort kommer också att ha tidsbokning för att bli folkbokförd i samband med invandring.

– Med tidsbokningen blir det enklare att anpassa bemanning på servicekontoren. En annan fördel är att den som bokar i tidsbokningstjänsten får riktad information om vad som behöver förberedas inför besöket, för att ärendet ska kunna göras klart vid ett och samma besök, säger Petra Robin, projektledare på Statens servicecenter.

Information om vad som behöver förberedas före besöket finns på Skatteverkets webbplats. Där finns också e-tjänsten Flytta till Sverige som ska användas innan besöket för att snabbt och enkelt lämna in sin anmälan, samt länk till tidsbokningen. På Skatteverkets och Statens servicecenters webbplatser finns information om vilka servicekontor som erbjuder tidsbokning.

Senast uppdaterad: 2023-12-04