Förutsättningarna för servicekontorens samlokalisering underlättas

Fasadskylt

Regeringen har beslutat om en instruktionsändring som underlättar för Statens servicecenter att dela lokaler med kommuner och andra myndigheter.

Statens servicecenter är sedan tidigare samlokaliserade med kommuner, något som är gynnsamt för staten i sin helhet. Samtidigt är det är enklare för medborgaren att gå till en plats för flera frågor som på olika sätt kan hänga ihop, exempelvis barnomsorgs- och föräldraförsäkringsfrågor.

– Att det nu blir enklare att samlokalisera servicekontoren med kommuner och andra myndigheter är väldigt bra. Nu kan Statens servicecenter få ett betydligt mer kostnadseffektivt servicekontorsnät men framförallt blir det enklare för medborgaren när vi samlar service under ett och samma tak, säger Paul Larsson, chef för verksamhetsområde Medborgarservice, på Statens servicecenter.

På följande orter kan medborgare utföra både kommunala ärenden och få vägledning i tjänster från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Askersund (från slutet av januari),
Borgholm,
Ljusdal,
Lysekil,
Stockholm Rinkeby,
Storuman,
Torsby,
Vansbro,
Växjö Araby,
Åre Järpen,
Åsele,
Örebro.

I Hagfors och Simrishamn är Statens servicecenter samlokaliserade med Arbetsförmedlingen.

Syftet med regeringsbeslutet är att möjliggöra en mer samlad service, samtidigt som det kan leda till ett mer effektivt resursutnyttjande i den offentliga förvaltningen.

Regeringens pressmeddelande: Regeringen stärker förutsättningarna för att servicekontor och kommuner ska kunna dela lokaler

Senast uppdaterad: 2024-01-08