Statlig resurssamverkan ger en effektivare statsförvaltning

Generaldirektör Åsa Lindh. Foto: Anders Wiklund TT.
Samverkan inom staten sparar både pengar och resurser. När statliga myndigheter ansluter sig till centraliserade statliga funktioner säkerställs att statens resurser används effektivt.
Ett av Statens servicecenters uppdrag är att leverera administrativa tjänster inom lön och ekonomi till andra myndigheter. Idag har 170 myndigheter valt att anlita oss.
Istället för att varje myndighet på egen hand upphandlar eller utvecklar sina egna lösningar, erbjuder Statens servicecenter standardiserade, säkra och stabila tjänster och system som är anpassade till statsförvaltningens behov och kravbild.
– Genom att samla myndigheters gemensamma behov nyttjar vi våra resurser smart. Vi underlättar för myndigheter, så att de kan fokusera på sin kärnverksamhet. Samtidigt sparar staten i stort både pengar och resurser. Detta bidrar inte bara till en smidigare verksamhet, utan också till en hållbar och långsiktig utveckling för hela statsförvaltningen, säger generaldirektör Åsa Lindh.
I utredningen En effektivare organisering av mindre myndigheter - analys och förslag (SOU 2025:13) framkommer flera förslag som belyser vikten av statlig resurssamverkan.
Statens servicecenter delar utredningens förslag om att statliga myndigheter, som utgångspunkt, bör vara anslutna till statliga funktioner för resurssamverkan i syfte att säkerställa att statens resurser används effektivt. Vi delar även utredningens bedömning att vissa administrativa stödverksamheter också fortsättningsvis behöver bygga på centraliserade, myndighetsgemensamma lösningar för att stordriftsfördelar, kvalitetsvinster samt hög säkerhet ska kunna åstadkommas.
Kompetensstöd i säkerhetsfrågor
Utredningens bedömning är att det finns ett stort behov av kompetensstöd hos statliga myndigheter, särskilt mindre myndigheter, avseende administrativa säkerhetstjänster.
Utredningen konstaterade att Statens servicecenter bedriver och är rustade för ett systematiskt säkerhets- och säkerhetsskyddsarbete som bidrar både direkt och indirekt till kundmyndigheternas säkerhet i exempelvis tjänster inom lön, ekonomi och e-handel.
– Vi har redan kompetensen och uppdraget att tillhandahålla administrativa tjänster inklusive uppgifter inom säkerhet och civilt försvar. Vi ser gärna att vi får i uppdrag att utöka vårt tjänsteutbud inom området, säger Åsa Lindh.
Konsultstöd inom fler områden
Utöver de administrativa tjänsterna erbjuder Statens servicecenter konsultstöd inom ekonomi, HR och säkerhet men behovet är stort även inom flera andra administrativa områden, som till exempel operativt upphandlingsstöd.
Utredningens bedömning är att utgångspunkten bör vara att mindre myndigheter vid kompetensförsörjningsbehov gällande administrativt stöd använder sig av konsultstöd genom statlig resurssamverkan, till exempel från Statens servicecenter.
En effektivare organisering av mindre myndigheter – analys och förslag (SOU 2025:13)